A jövő egy üzleti modellje


Visszatértem…nem tűntem el.

Igaz, már egy jó ideje, hogy nem írtam és a blog felülete is megváltozott. Az elmúlt egy évben sok minden történt, nem csak velem, de a nagyvilágban is: Felix Baumgartner világrekordjától kezdve a “gangnam” őrületen keresztül Barack Obama újraválasztásáig (amelyektől csak úgy izzott a sajtó és a közösségi éra).

Ezen bejegyzésben nem magamról és nem is a 2012-es év eseményeiről írok. Rengeteg bejegyzés születik, amelyben a szerzők a 2013-as trendekről prófétálnak (keresési szokások, vásárlási szokások, a jövő tuti marketing eszközei, stb). Azonban én nem is prófétálni szeretnék, bár a bejegyzésem mégis a jövőről szól, a vállalkozások jövőjéről.

A bejegyzésem címe „A jövő egy üzleti modellje” amelyet Lisa Gansky előadása ihletett (az előadás megtalálható a TED.com-on, klikk ide).

Lisa Gansky a „Mesh vállalkozások” című könyv szerzője az előadásában a megosztásra épülő üzletekről beszél. Az előadásában különböző példákkal bizonyítja ezen üzleti modellek életképességét és létjogosultságát.

Röviden összefoglalva a megosztáson alapuló vállalkozások jellemzői:

  • A kínálatuk olyan dolgokra, termékekre épül, amelyek egy közösségen belül megoszthatóak
  • Kiforrott, fejlett webes és mobil applikációkkal nyomon követik a termékek mozgását
  • A hangsúly a megosztható fizikai „árukon” van
  • Ajánlataik, hírnevük nagyrészt szóban terjednek (WOM) a közösségi média eszközeivel kiegészülve.

Hogy mitől is működik a megosztáson alapuló (Mesh) modell? Erre a kérdésre választ ad Lisa Gansky előadása:


Milyen példákat találhatunk erre az üzleti életben? Zipcar: A Bostoni székhelyű és a világ legnagyobb autó-megosztó vállalkozása.

Ti ismertek magyar vagy erdélyi Mesh vállalkozásokat?

Advertisements

2 thoughts on “A jövő egy üzleti modellje

  1. Nem vagyok annyira képben ezekkel a dolgokkal, mint szeretnék, de egy Brickflow nevű (egyébként crowdfunded) érdekes kezdeményezés már többször szembe jött velem. Nem vagyok biztos benne, hogy ez épp passzol-e a mesh témakörbe, de ez jutott most eszembe róla. Megosztáson alapul és közös alkotáson – és történetesen magyar kezdeményezés.
    http://www.facebook.com/brickflow

    • Köszönöm Judit a hozzászólásod. Az alapkoncepció nagyon hasonlít a mesh modell-hez. Azonban a mesh vállalkozások a fizikai termékek megosztására fókuszálnak elsősorban, mint pl. autók, ipari szerszámok, stb. De találhatunk nagy számmal egyéb meshes ötleteket, amelyek hasonlítanak az általad mutatott példára. Ilyenek: Livemocha (http://livemocha.com/) – online nyelvtanúlói program és közösség vagy a Rent the Runway (http://www.renttherunway.com/), amely a márkás ruhák bérbeadását teszi lehetővé.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s